Obesitas / Bariatrie

Obesitas wordt beïnvloed door vele factoren, zowel in als buiten het lichaam. Een persoon kan geboren worden met een aanleg voor gewichtstoename, net zoals het vanaf de geboorte in iemands genen ligt hoe lang iemand zal worden. Teveel mensen denken nog altijd dat het bestrijden van obesitas en overgewicht een kwestie van wilskracht is, in de kliniek weten wij wel beter. In de kliniek bieden wij ook follow-up’s aan na een bariatrische chirurgische ingreep.

Obesitas is méér dan alleen een overmatige vetstapeling in het lichaam. Obesitas gaat zonder uitzondering gepaard met diverse fysieke en psychische klachten.

Wanneer spreken we van obesitas?

Of u obesitas heeft wordt bepaald door de verhouding tussen lengte en gewicht, de Body Mass Index (BMI). Hoe hoger de BMI is hoe meer risico u loopt op het krijgen van ziekten en klachten. De buikomvang en huidplooidikte geven ook belangrijke informatie, want ook de plaats van vetstapeling in het lichaam speelt een belangrijke rol.  Vooral de vetstapeling in en rondom de buik leidt tot een verhoogd risico.

In onderstaande tabel kunt u zien welke verschillende categorieën obesitas we kunnen onderscheiden. In de laatste kolom wordt het risico op gezondheidsproblemen weergegeven. Voorbeelden van gezondheidsproblemen zijn diabetes, gewrichtsproblemen, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Afvallen met alleen een dieet is bij morbide obesitas zelden succesvol.

BMI Categorie Gezondheidsrisico
< 18.5 Ondergewicht Verhoogd
18.5 - 25 Normaal gewicht Normaal
25 - 30 Overgewicht Verhoogd
30 - 35 Obesitas Hoog
35 - 40 Ernstige Obesitas Zeer hoog
40 - 50 Morbide Obesitas Extreem hoog
> 50 Superobesitas Zeer extreem hoog

Bariatrie is een deel van de geneeskunde die zich bezighoudt met de oorzaken, preventie en behandeling van obesitas. Dit doen wij o.a. met voedingsadvies, beweging, gedragstherapie. Ook kan chirurgie onder bariatrische zorg vallen. Bij chirurgie kunt u denken aan verschillende vormen van maag verkleinende operaties. In de kliniek leveren wij geen bariatrische chirurgie, wel begeleiden wij cliënten na ontslag bij specialistische bariatrische centra’s.

Nazorg bariatrische chirurgie

Na een maagverkleining is het de bedoeling dat het lichaam gezonder wordt. In de meeste gevallen gebeurt dat ook. Maar het kan ook voorkomen dat er korte of langere tijd na de operatie klachten optreden die het gevolg kunnen zijn van de bariatrische ingreep. U kunt hierbij denken aan afwijkende bloedwaarden zoals vitaminetekorten, klachten die te maken hebben met dumping, problemen met slikken of problemen met de ontlasting.

Zorg rondom (morbide) obesitas en nazorg bij bariatrische chirurgie is zeer specifiek en relatief onbekend voor zorgverleners, diëtisten en coaches. Het komt helaas nog te vaak voor dat patiënten met onbegrepen klachten rondlopen zonder de  juiste behandeling.

Wij begeleiden cliënten die het traject voor een maagverkleining hebben afgesloten met de chirurg en het multidisciplinair team vanuit het ziekenhuis. Het succes op lang termijn komt alleen als men zich houdt aan de gegeven adviezen. Het opvolgen van deze adviezen en het implementeren van deze adviezen kan uitdagend zijn. Daarnaast is het belangrijk om de cliënt medisch in de gaten te houden en snel te schakelen indien nodig. Onze leefstijlarts- internist- en het multidisciplinair team is gespecialiseerd in de nazorg bij bariatrische chirurgie.

Heeft u een BMI hoger dan 25? Dan komt u in aanmerking voor de GLI vanuit uw basisverzekering. Deelname aan een gecombineerde leefstijlinterventie is enkel mogelijk na doorverwijzing van de huisarts of medisch specialist. 

Wat is de GLI?
Door je leefstijl te veranderen kan je ook blijvend gewicht verliezen en gezondheidsklachten voorkomen. Dat wil zeggen dat er zal worden gewerkt aan inzicht in de basiskennis, motivatie, valkuilen en belemmeringen. Zo leer je zelf een bewuste, gezonde keuze te maken op basis van wat bij jou past. Dit heeft en positieve verandering tot gevolg op bijvoorbeeld gewicht, vetpercentage, middelomtrek, bloedglucose of cholesterol.

Klik hier voor meer informatie

Het optimaliseren van leefstijl is altijd maatwerk. Zo kunnen diverse fysieke- of mentale klachten door leefstijlinterventie verholpen worden of zelfs worden tegengegaan. In de kliniek bieden wij u o.a. persoonlijke leefstijltrajecten aan. Wij adviseren u een leefstijltraject aan als u intensief begeleidt wilt worden. In het intensieve leefstijltraject nemen de hieronder genoemde thema’s een belangrijke rol in:  

  • Medisch
  • Gezonde Voeding
  • Bewegen
  • Ontspanning
  • Wellness

Afhankelijk van uw hulpvraag selecteren wij de juiste expertise en de experts  in uw team die u gaan begeleiden in het optimaliseren van uw leefstijl. Denk hierbij o.a. aan de leefstijlarts, medical trainer, voedingstherapeut, leefstijltherapeut, massagetherapeut, etc. Wilt u meer informatie over het team? Klik dan hier

Wilt u liever gebruik maken van andere diensten dan is dit ook mogelijk. Kijk in het menu om meer te lezen over onze medische- en niet medische diensten.

Helaas bestaat er geen wonderpil om af te vallen. Wel bestaat er medicamenteuze therapie ter ondersteuning bij het optimaliseren van uw leefstijl waarbij gewichtsafname het doel is. In de kliniek bieden wij deze therapie aan. De internist besluit ten alle tijden of u in aanmerking komt voor deze therapie naast het volgen van een leefstijlinterventie.

Contact

Heeft u specifieke vragen? Loopt u ergens tegenaan? Of wilt u iets anders achterlaten? Laat een bericht achter en wij zullen zo snel mogelijk antwoorden!

Voer a.u.b. uw naam in
Vul alstublieft een bericht in.

Schaafsma

Kliniek voor Diagnostiek en Lijfstijl

Locatie Berg en Bosch
Professor Bronkhorstlaan 10, Gebouw 64
3723 MB Bilthoven

+31 (0)30-7852428 
info@schaafsmakliniek.nl

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
7.30 tot 19.30 uur

Zaterdag
8.00 tot 13.00 uur