Gezonde voeding

 

Gezonde voeding speelt een belangrijke rol bij de fysieke- en mentale gezondheid. Helaas maakt de drukte van het alledaagse leven het soms moeilijk om gezond of überhaupt te eten. Ook emotionele gebeurtenissen of ziekte belemmeren vaak de juiste keuze voor gezonde voeding. Ongezonde voeding veroorzaakt vaak op lang termijn gezondheidsklachten zowel fysiek als mentaal.

Wij zijn van mening dat de begeleiding niet moet bestaan uit het geven van informatie zoals; “ U kunt beter een wortel nemen dan chocola” of “Probeer meer te gaan fietsen” of het geven van diëten. Er bestaan genoeg boeken met informatie over de juiste voeding en bijpassende recepten. Het gaat vaak juist om de weg er naar toe. De keuzes die u maakt, de valkuilen waar u mee te maken heeft en uw omgeving maar ook uw huidige gezondheidstoestand.

De begeleiding in de kliniek is altijd individueel en kan bestaan uit diverse expertises.

Het voedsel dat we eten geeft ons lichaam de "informatie" en materialen die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Als we niet de juiste informatie krijgen, lijden onze stofwisselingsprocessen en gaat onze gezondheid achteruit.

Als we te veel voedsel krijgen, of voedsel dat ons lichaam de verkeerde instructies geeft, kunnen we overgewicht krijgen, ondervoed raken en het risico lopen op de ontwikkeling van ziekten en andere aandoeningen zoals hart- en vaat, artritis, osteoporose, diabetes en kanker.

In de kliniek houden wij ons bezig met het behoud van gezondheid en het voorkomen, verlichten of genezen van ziekten. Voeding is hierbij een essentieel onderdeel.

Overgewicht kan ook door aanleg, stress, hormonen, slaaptekort en medicijnen komen. Chronische stress zorgt voor extra aanmaak van cortisol. Dit hormoon stuurt vet naar de buikstreek. Bovendien zorgt het voor een snacktrek: zin in vette en suikerrijke voeding. Juist dat soort eten stimuleert zelf ook weer de cortisolproductie. Waardoor u weer meer buikvet krijgt. Zo kunt u terecht komen in een vicieuze cirkel die tot steeds meer overgewicht leidt.

Antidepressiva en antipsychotica weten we dat je ervan kan aankomen. Minder bekend is het effect van medicatie met corticosteroïden, een variant op het hormoon cortisol. Als u deze langdurig en in hoge doses gebruikt, zorgen die ontstekingsremmende medicijnen er ook voor dat u meer buikvet krijgt. Corticosteroïden zitten in ontzettend veel middelen, van huidcrèmes en gewrichts­injecties tot puffers en neussprays.

In de kliniek kunnen wij cliënten begeleiden waarvan de oorzaak van overgewicht veroorzaakt wordt door ziekte, stress, hormonen, slaaptekort en aanleg.

Er wordt vaker over een te hoog vetpercentage gesproken dan over een te laag vetpercentage. Vele leefstijlinterventies zijn gericht op het verminderen van het vetpercentage maar er bestaat nog een hele grote groep mensen die te kampen hebben met gezondheidsklachten, fysiek en mentaal, door een te laag vetpercentage.

Ons doel is u te helpen naar een gezond vetpercentage waardoor de gezondheidsrisico’s minimaal worden.

Klik hier voor meer informatie over bariatrie / obesitas. 

De leefstijlartsen in de kliniek kunnen u monitoren tijdens een traject voor gezonde voeding. Dit is optioneel, het hoeft dus niet. U kunt terecht bij de leefstijlarts met of zonder doorverwijzing. De leefstijlarts zal indien nodig, u monitoren tijdens één van de begeleidingstrajecten. U kunt ook terecht bij de leefstijlarts voor diverse consulten zoals een gezondheidscheck. Onze leefstijlarts – internist - is aangesloten bij de PON, partnerschap overgewicht. Zij is gespecialiseerd in het begeleiden bij een ongezond vetpercentage.

Leefstijl is alles wat u doet en laat om gezond te blijven of te worden. Dat heeft dus betrekking op veel aspecten van het leven. Denk aan voeding en beweging maar ook slaap, niet-roken en ontspanning zijn onderdelen van uw leefstijl. De leefstijltherapeuten in de kliniek begeleiden u naar een gezond en vitaal leven waarbij fysieke en/of mentale klachten verminderen of geheel weg gaan.

Onze voedingstherapeut richt zich niet alleen op het binnenkrijgen van volwaardige voeding en supplementen, maar wordt tevens ook uw leefstijl, uw gedrag en beweging geanalyseerd om zo tot een daadkrachtige aanpak te kunnen komen. De voedingstherapeut kan u niet alleen ondersteuning bieden als u lichamelijk hinder ondervindt door een chronische aandoening, maar draagt tevens bij aan het verbeteren van uw algehele lichamelijke gezondheid door de balans in uw lichaam te herstellen. Klik hier voor de diverse opties voor begeleiding door onze voedingstherapeut.

De orthomoleculaire voedingsleer heeft als doel de lichaamscellen de optimale hoeveelheden voedingsstoffen aan te bieden. Dit betekend dat er naast een gezonde voeding eventueel voedingssupplementen nodig zijn. Orthomoleculaire voeding richt zich op preventie van ziekte en het verbeteren van de gezondheid. De behoefte verschilt per persoon. Dit komt bijvoorbeeld door erfelijke factoren, werksituaties en stress. Om zeker te zijn of u genoeg vitamines en mineralen heeft kunt u een vitaminecheck laten doen bij de internist. Zo kunt u gericht overgaan tot eventuele aanvulling van gezonde voeding en eventueel aan te vullen met supplementen indien nodig. De orthomoleculaire voedingstherapeut begeleidt u hierin samen met de internist, reumatoloog of oncoloog.

Het optimaliseren van leefstijl is altijd maatwerk. Zo kunnen diverse fysieke- of mentale klachten door leefstijlinterventie verholpen worden of zelfs worden tegengegaan. In de kliniek bieden wij u o.a. persoonlijke leefstijltrajecten aan. Wij adviseren u een leefstijltraject aan als u intensief begeleidt wilt worden. In het intensieve leefstijltraject nemen de hieronder genoemde thema’s een belangrijke rol in: 

  • Medisch
  • Gezonde Voeding
  • Bewegen
  • Ontspanning
  • Wellness

Afhankelijk van uw hulpvraag selecteren wij de juiste expertise en de experts  in uw team die u gaan begeleiden in het optimaliseren van uw leefstijl. Denk hierbij o.a. aan de leefstijlarts, medical trainer, voedingstherapeut, leefstijltherapeut, massagetherapeut, etc. Wilt u meer informatie over het team? Klik dan hier.

Met de gecombineerde leefstijlinterventie GLI werken volwassenen 2 jaar aan hun leefstijl, met als primaire doel om overgewicht aan te pakken. Hierbij is er aandacht voor gezonde voeding, bewegen en factoren die een negatieve invloed hebben op een gezonde leefstijl, zoals stress en slaapgebrek. De interventie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Het RIVM heeft de interventie geëvalueerd.

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van andere diensten vanuit de kliniek gericht op leefstijl optimalisatie. Deze diensten zijn allemaal korter dan 2 jaar en niet alleen gericht op overgewicht wat bij de GLI wel is.

Kijk in het menu om meer te lezen over onze medische- en niet medische diensten.

Algemene klachten in het maag-darmkanaal, zoals brandend maagzuur, diarree, opgezette buik, winderigheid of obstipatie, komen meestal door een minder gezond voedingspatroon. Om zeker te zijn dat voeding de oorzaak kan zijn van bovengenoemde klachten dient er eerst medisch onderzoek gedaan te zijn. Dit kunt u bij de internist – leefstijl- arts laten onderzoeken. In overleg is het ook mogelijk om onderzoek te laten doen naar uw microbioom.

Door gezond en gevarieerd te eten krijgt u al voldoende voedingsstoffen binnen. Een supplement levert dan geen extra gezondheidswinst op. Voor sommigen geldt wél het advies om vitamines bij te slikken. Dit geldt voor jonge kinderen (vitamine D), ouderen (vitamine D), mensen met een donkere huid (vitamine D) zwangere vrouwen (vitamine D en foliumzuur) en veganisten (vitamine B12). Ook bij ziekte, medicijngebruik of bariatische chirurgie kan advies gelden voor supplementen.

Om te weten of je tekorten hebt voordat je deze aanvult is het raadzaam om een vitaminecheck te laten doen.

Contact

    Nutritie

    Ik ga akkoord met de privacyverklaring

    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

    Schaafsma

    Kliniek voor Diagnostiek en Lijfstijl

    Locatie Berg en Bosch
    Professor Bronkhorstlaan 10, Gebouw 64
    3723 MB Bilthoven

    +31 (0)30-7852428 
    info@schaafsmakliniek.nl

    Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag
    7.30 tot 19.30 uur

    Zaterdag
    8.00 tot 13.00 uur