Microbioom onderzoek

 

In de kliniek kunt u een afspraak maken met de arts voor onderzoek naar uw darmmicrobiota. Op basis van de huidige kennis en het microbioom onderzoek geeft uw arts u inzicht in de balans tussen gezondheid bijdragende en minder goede bacteriën.  U krijgt advies hoe door middel van voeding en leefstijl uw microbioom positief te  beïnvloeden is. Prijs is afhankelijk van uw keuze microbioom onderzoek.

Consult arts 40 minuten €110,00.

Het microbioom van de huid, luchtwegen, maag-darmkanaal en geslachtsorganen speelt een sleutelrol in de gezondheid van mensen. Zo vormt het microbioom in de darmen een natuurlijke barrière tegen ziekteverwekkers, ondersteunt het de spijsvertering en is het van doorslaggevend belang bij de ontwikkeling van ons immuunsysteem en zelfs ons brein. Niet alleen op het vlak van een gezond leven is kennis van het microbioom essentieel, maar ook voor de behandeling van ziekten als allergieën, obesitas en chronische darm- en longziekten.

De dikke darm bevat een groot aantal bacteriën, ook wel de darmmicrobiota genoemd. Deze bacteriën spelen een actieve rol in het lichaam. Zo zijn ze onder andere betrokken bij het immuunsysteem, hersenactiviteit en vitamineproductie. De samenstelling van de bacteriën is voor iedereen anders.

Wilt u meer informatie over de darmmicrobioom dan verwijzen wij u graag naar de website van de Maag, Lever en Darm Stichting.

In de darm leven zowel ‘’goede’’ als ‘’schadelijke’’ bacteriën. In een gezond microbioom zijn deze bacteriën met elkaar in balans. Wanneer deze balans verstoord raakt, krijgen schadelijke bacteriën de overhand. Dit kan leiden tot klachten. Gelukkig herstelt de balans in het microbioom meestal vanzelf en verdwijnen klachten. Maar wanneer de balans langdurig verstoord blijft, kunnen er klachten of zelfs ziekten ontstaan.

Heeft u weleens vlinders in uw buik, bent u misselijk van angst of ligt er van de zorgen een knoop in uw maag? De emoties in uw hoofd zijn verbonden met uw spijsverteringsstelsel. Uw darmen en uw brein staan met elkaar in verbinding en voeren een gesprek. Uw hersenen sturen signalen naar uw darmen, maar uw darmen sturen ook signalen naar uw hersenen.

De bacteriën die in uw darmen leven doen mee aan deze conversatie. Via allerlei routes kunnen zij invloed hebben op uw humeur, uw gedachten en uw gezondheid. Daarnaast lijken zij een rol te spelen bij een aantal ziektes, waaronder diabetes, depressie, autisme en Alzheimer.

Onderzoek laat zien dat bijna 50% van darm- en endeldarmkanker veroorzaakt wordt door leefstijlfactoren. Het microbioom van mensen met darm- en endeldarmkanker is zeer verschillend van het microbioom van gezonde mensen. De samenstelling van ons microbioom wordt gevormd door omgevingsfactoren, en dan met name dieet en leefstijl. Opvallend is dat mensen met de Westerse leefstijl vaker darmkanker krijgen. Onder de Westerse leefstijl behoren overgewicht, roken en een dieet bestaande uit veel rood en bewerkt vlees, geraffineerde granen, frisdrank en suiker met weinig fruit, groente en volkoren producten.

Contact

Heeft u specifieke vragen? Loopt u ergens tegenaan? Of wilt u iets anders achterlaten? Laat een bericht achter en wij zullen zo snel mogelijk antwoorden!

Voer a.u.b. uw naam in
Vul alstublieft een bericht in.

Schaafsma

Kliniek voor Diagnostiek en Lijfstijl

Locatie Berg en Bosch
Professor Bronkhorstlaan 10, Gebouw 64
3723 MB Bilthoven

+31 (0)30-7852428 
info@schaafsmakliniek.nl

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
7.30 tot 19.30 uur

Zaterdag
8.00 tot 13.00 uur