GRATIS consult van onze Leefstijltherapeute Anneke Drost
Corona… en nu?
Wie had verwacht dat een virus in een dergelijk korte tijd de wereld met piepende remmen tot stilstaand zou kunnen brengen. De genomen maatregelen van het kabinet hebben ver strekkende gevolgen. Er is een nieuwe situatie ontstaan waar iedereen in zijn of haar eigen situatie aan het pionieren is hoe hiermee om te gaan
Gezondheid. Daar draait het allemaal om in deze crisis. U beschermt zich zo goed mogelijk tegen het virus. Of dit nu thuis is, met het boodschappen doen of als u hulp biedt aan familie, vrienden of buren.
Misschien bent u wel een van onze helden, zoals we ze inmiddels noemen, en werkt u in de frontlinie tegen de bestrijding van het virus. Ook via deze blog alle bewondering en sterkte gewenst!
Het is een ongewone situatie die ons uit ons vertrouwde ritme van leven haalt. Dit kan stress, angst of misschien soms een gevoel van paniek oproepen.
In dit blog geef ik tips in de hoop dat het helpt om wat meer kalmte, bewustzijn en regie te ervaren.
Allereerst is het logisch als u angst en stress voelt in de deze situatie, maar is het wel belangrijk om dit zo veel als mogelijk te beperken, omdat stress niet goed is voor de weerstand. Stress zorgt ervoor dat we het stresshormoon cortisol produceren en dat onderdrukt het immuunsysteem. En dat immuunsysteem hebben we nu juist zo hard nodig. Maar hoe doen we dit?
We worden overspoelt met informatie
Dagelijks hebben we te maken met een stroom aan informatie over het corona virus. U kunt overal van alles lezen en niet elke bron is even betrouwbaar. We hebben te maken met nepnieuws dat paniek veroorzaakt. Ik probeer zelf selectief te zijn door mijn nieuws vanuit betrouwbare bronnen te halen en niet de hele dag naar nieuwsberichten op mijn telefoon te kijken.
Waar hebben we invloed op
Neem als basis dat er altijd zaken zijn waarop u geen invloed op hebt. Het heeft dus geen zin om hier de aandacht op te richten en stressgevoelens van te krijgen. Richt u op zaken waar u wel regie over kan nemen. Hieronder is dit op een mooie manier weergegeven.

Stijg regelmatig boven de eigen gedachten uit
Welke gedachten gaan er door uw hoofd? Zijn ze wel relevant? Kloppen ze wel? Wilt u dit wel denken? Wat zou u wel willen denken? Richt u zoveel als mogelijk op zaken die wel goed gaan en waar u dankbaar voor kunt zijn. Ik verwijs ook naar het boek van Daan Jensen over hoe we in plaats van de zwarte stip het witte vlak kunnen zien (zie verderop in deze nieuwsbrief).
Probeer ook te genieten van deze gedwongen periode van rust
Dat klinkt misschien raar, maar waarom niet? In de kliniek komen veel cliënten met klachten gerelateerd aan oververmoeidheid, te druk, overbelast door de hoeveelheid taken die zij hebben. Nu worden we gedwongen om rust te nemen. Gebruik deze tijd. Rust uit.
Ik realiseer me dat dit voor mensen in vitale beroepen helemaal niet opgaat. Nogmaals ik heb veel bewondering en respect voor iedereen en ik hoop en gun alle mensen die het betreft, dat ook voor u er op korte termijn een moment van rust komt.
Slaap voldoende
Slaap is goed voor de hersenen. Tijdens het slapen spoelen de hersenen als het ware schoon. Goede slaap betekent dat de hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Ook zorgt een goede nachtrust ervoor dat de emoties van de dag goed kan worden verwerkt en dat u onthoudt wat u overdag hebt geleerd. (Bron: Hersenstichting).
Beweeg voldoende en eet gezond
Dagelijks 10.000 stappen zetten is het proberen waard en je maakt het zogenaamde gelukshormoon Endorfine aan. Dat is mooi meegenomen. Zelf ga ik na het avondeten een stevige wandeling maken. Even naar buiten op een rustig moment en het helpt voor een goede nachtrust. En natuurlijk: Eet dagelijks voldoende groente en fruit en beperk suiker en ongezonde vetten.
Tot slot:
Misschien heeft u behoefte aan een persoonlijk gesprek in deze bijzondere tijd. Dan wil ik u graag te woord staan in een gratis consult.
Zorg goed voor uzelf!

Anneke Drost
Leefstijltherapeut
Meer nieuws
Dr. William Cortvriendt
Even voorstellen…
Cliënt aan het woord…
Stress veroorzaakt naast overgewicht ook een verhoogde kans op blessures en een vertraging bij weefselherstel
Heeft u te maken met chronische slapeloosheid? 1.7 miljoen Nederlanders wel!
Frustratie
Cliënt aan het woord…
Fysio voor reumapatiënt komende vier jaar vergoed
Vastzittende gewrichten? Dit zijn de symptomen
Schaafsma Kliniek geeft tips in boek van Cardioloog Dr. Wittekoek “Het Vrouwenhart”.
Snel resultaat? Eerst een doeltreffende diagnose.
Invloed van de zon op reuma en artrose.
Heup- of knieprothese in dagbehandeling.
Contractloos werken is hot onder fysiotherapeuten!
Gewrichtsklachten? Eerste 12 behandelingen vergoed.
Een deskundige second opinion.
Interview met ZIN over gezondheidsapps.
De kliniek die vitaliteit en medisch specialistische zorg samenbrengt
De Schaafsma Kliniek is de eerste en enige medische leefstijlkliniek in Nederland. In de kliniek werken artsen en specialisten die zich gespecialiseerd hebben in de leefstijlgeneeskunde. In de kliniek wordt er uitsluitend gewerkt in een multidisciplinair team van experts op het gebied van leefstijl. Alleen dan kunnen de beste effecten bereikt worden.



Schaafsma
Kliniek voor Diagnostiek en Lijfstijl
Locatie Berg en Bosch
Professor Bronkhorstlaan 10, Gebouw 64
3723 MB Bilthoven
+31 (0)346 - 78 50 42
info@schaafsmakliniek.nl
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag
7.30 tot 19.30 uur
Zaterdag
8.00 tot 13.00 uur