Schaafsma Kliniek geeft tips in boek van Cardioloog Dr. Wittekoek “Het Vrouwenhart”.

Dr. Janneke Wittekoek is cardioloog en schrijfster van het bekende boek “Het Vrouwenhart”. Dr. Wittekoek lanceerde haar tweede boek, het werkboek ‘Het Vrouwenhart’ afgelopen weekend op de Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht. Nathalie Schaafsma van de Schaafsma Kliniek in Baarn, heeft haar expertise mogen delen in dit tweede en fascinerende boek. Beide vrouwen met hun eigen expertise in de gezondheidszorg vertellen over de doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen.

De Schaafsma Kliniek (Nathalie Schaafsma) en Heartlife Kliniek (Dr. Janneke Wittekoek) werken al geruime tijd samen om vrouwen te behandelen met klachten aan het hart- en vaatstelsel. Bij vrouwen is hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 maar als het aan dr. Janneke Wittekoek ligt gaat dit in de toekomst veranderen. De klachten aan het hart tussen mannen en vrouwen verschillen en worden daarom vaak niet of te laat herkend door huisartsen en cardiologen. Pijn op de borst of een drukkend gevoel  met uitstraling naar de arm is een bekend symptoom voor de meeste mensen. Deze symptomen verwijzen al snel dat er klachten aan het hart kunnen zijn. Deze symptomen hoeven dus niet aanwezig te zijn bij vrouwen. Bij vrouwen kunnen de symptomen namelijk variëren van pijn tussen de schouderbladen, transpireren en/of moeheid. Vaak worden deze klachten ten onrechte afgescheept als overgangsklachten. 

“In de Schaafsma Kliniek komen wij geregeld vrouwen tegen die al een geringe tijd met onbegrepen lichamelijke klachten rondlopen. Vaak zijn ze ten einde raad en weten zij niet meer wat echt is of ‘wat tussen de oren zit’. Wij vinden het daarom belangrijk om de klachten tijdig te herkennen en hen terug- of door te sturen naar de arts. Helaas gebeurd het weleens dat de cliënt niet verder geholpen wordt door de huisarts. Wij zorgen er dan voor dat de cliënt gezien wordt door dr. Janneke Wittekoek. De cliënten die opdracht krijgen van dr. Janneke na hun medisch onderzoek om gezonder en ontspanner te gaan leven verwijst zij door naar ons in de Schaafsma Kliniek. Het is fijn om te zien dat er steeds meer artsen zijn die ‘verander je leefstijl’ als medicijn inzetten maar het blijft het belangrijkste dat de cliënt eerst fysiek gecheckt wordt om zeker te zijn dat we niks over het hoofd gezien hebben. In de Schaafsma Kliniek kunnen wij dit gelukkig goed begeleiden. Wij zijn een paramedische kliniek en begeleiden mensen bij hun fysieke- en mentale gezondheid en nutritie. Als er twijfels zijn dan zorgen wij dat er medici meekijken. Er zijn teveel leefstijl coaches zonder (para) medici achtergrond of back up waardoor er belangrijke zaken gemist kunnen worden”, aldus Nathalie Schaafsma.

Wilt u graag meer weten over het vrouwenhart en hoe u uw hart gezond maakt, bestel dan hier het boek van Dr. Janneke Wittekoek;