06 januari 2021
Dr. William Cortvriendt
Het consumeren van suiker zou volgens toxicologen veilig zijn. Maar ze houden geen rekening met de indirecte effecten ervan. Doe je dat wel, dan blijkt de kans op kanker bij een hoge suikerconsumptie sterk toe te nemen. In het nieuwe boek Kankervrij van William Cortvriendt wordt duidelijk uitgelegd wat kanker is. Hoe het ontstaat, hoe we het in de meeste gevallen kunnen voorkomen. En wat we zelf kunnen bijdragen aan onze eigen strijd om kanker te overleven.
We vallen maar meteen met de deur in huis. Suiker dat we van nature allemaal lekker vinden. Dat fabrikanten in bijna al hun industrieel bereide voeding en drank stoppen. En dat we bovendien zelf in ruime mate toevoegen aan onze voeding en drank. Zoals koffie en thee – is uitermate kankerverwekkend. Zodanig zelfs dat een blikje frisdrank of een glas vruchtensap aan je kind geven. Waarschijnlijk even kankerverwekkend is als je kind een sigaret laten opsteken.
Risico op kanker volgens Dr. William Cortvriendt
Met de consumptie van slechts honderd milliliter fris- of vruchtendrank per dag verhoog je volgens recent gepubliceerd onderzoek het risico op kanker met maar liefst achttien procent. En dat terwijl toxicologen in hun standaardtesten zien dat suiker een veilig onderdeel van onze voeding is en niet als kankerverwekkend kan worden bestempeld. Hoe zit dat?
Suiker is voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor de toename van vele welvaartsziekten.
Suiker is pas sinds de negentiende eeuw een populair onderdeel van onze voeding en drank. Al aan het begin van de twintigste eeuw is geconstateerd dat kanker steeds vaker voorkwam in de westerse wereld en dat de trend een opvallende gelijkenis vertoonde met de toename van diabetes. De arts-missionaris Albert Schweitzer, die vanaf 1913 in equatoriaal West-Afrika werkte en in 1953 voor zijn werk de Nobelprijs won, zag daar per jaar enige duizenden patiënten en het was hem opgevallen dat hij in al die jaren van zijn werk in Afrika nog nooit een geval van kanker had gezien.
Althans, tot het moment waarop ook zij westerse voeding met suiker en op zetmeel gebaseerde producten gingen eten. Het afgelopen decennium is het ons eindelijk duidelijk geworden dat suiker voor een belangrijk deel verantwoordelijk is. Voor de toename van vele welvaartsziekten, waaronder kanker.
“Een blikje frisdrank of een glas vruchtensap is waarschijnlijk even kankerverwekkend voor je kind als een sigaret.”
Suiker wordt door ons verteerd in twee onderdelen. Namelijk glucose en fructose, waarna de glucosespiegel in het bloed – beter bekend als bloedsuikerspiegel – stijgt.
We weten dat mensen die chronisch hoge bloedsuikerspiegels hebben doorgaans kampen met overgewicht. En in een later stadium diabetes type 2. Van beide groepen is bekend dat zij een sterk verhoogd risico lopen op kanker. En dat wanneer kanker bij hen is geconstateerd de prognose slechter is dan bij iemand met een normaal gewicht of zonder diabetes.
Wanneer onze bloedsuikerspiegel stijgt, neemt ook de bloedspiegel van de hormonen insuline en ILGF (insulin-like growth factor) toe. We weten ondertussen dat een hoge spiegel van deze hormonen kankercellen stimuleert om (nog) sneller te delen en te groeien. Ook zorgen glucose en insuline voor de opslag van te veel vet. Bij mensen met overgewicht produceren hun boordevolle vetcellen een overmaat aan oestrogene hormonen, waardoor hun oestrogeengevoelige cellen sneller gaan delen en groeien. Het is dan ook niet verrassend dat bij overgewicht vooral endometrium- en borstkanker veel meer voorkomen.
Kankercellen leven op glucose
Verder weten we ook dat kankercellen voor hun energiebehoefte heel grote hoeveelheden glucose nodig hebben en dat suiker ook op deze manier de ontwikkeling en groei van kanker stimuleert. Daarom is het niet verrassend dat de kans op het krijgen van kanker groter wordt naarmate iemands bloedsuikerspiegel hoger is. En wanneer kanker eenmaal is geconstateerd, is de kans op een slechte prognose groter.
Behalve uit glucose bestaat suiker voor vijftig procent uit fructose, dat de bloedsuikerspiegel nauwelijks verhoogt. Maar we weten inmiddels dat fructose voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor het ontstaan van zogenaamde insulineresistentie. Dit houdt in dat de normale lichaamscellen steeds minder gevoelig worden voor de normale werking van insuline, waardoor er steeds meer insuline nodig is. Daardoor wordt de groei van kanker nog eens extra gestimuleerd. Zo weten we dat vrouwen met hoge insulinespiegels een bijna tweeënhalf maal grotere kans hebben op het krijgen van borstkanker. Zodra diabetici met insuline moeten worden behandeld, neemt hun kans op het krijgen van kanker toe met veertig à negentig procent, afhankelijk van de duur van de behandeling.
“suiker is samen met roken de voornaamste reden dat vier op de tien mensen tijdens hun leven te horen krijgen dat ze kanker hebben!”
Ook is aangetoond dat fructose een direct beschadigende invloed heeft op bepaalde onderdelen van de cel, namelijk de mitochondriën. De latere Nobelprijswinnaar Otto Warburg heeft in de twintigste eeuw ontdekt dat een dergelijke beschadiging voorafgaat aan het ontstaan van kanker. Bovendien is uit modern onderzoek gebleken dat fructose ook nog eens gebruikt kan worden door kankercellen om snel nieuw DNA te maken, waardoor ze sneller kunnen delen en groeien.
Onder de radar
De standaard toxicologietesten kijken of bepaalde stoffen beschadigingen veroorzaken in het DNA en doen daarmee een voorspelling of deze kankerverwekkend zijn of niet. Suiker komt uit deze testen naar voren als niet-kankerverwekkend, maar daarmee worden de hierboven beschreven indirecte effecten van suiker volledig gemist.
Het zal u inmiddels duidelijk zijn dat suiker niet zomaar een lekkernij is waarmee we onszelf en onze kinderen verwennen. Lange tijd dachten we de belangrijkste bijwerking van dit zoete spul rotte tanden was, die we wel konden voorkomen door goede mondhygiëne.
Neen, suiker is samen met roken de voornaamste reden dat vier op de tien mensen tijdens hun leven te horen krijgen dat ze kanker hebben!
Zuivere suiker heeft een aantrekkelijke helderwitte kleur. Ook wat dat betreft heeft de natuur ons geen goede dienst bewezen.
De kleur van suiker had eigenlijk zwart moeten zijn. Pikzwart.
Dit artikel is geschreven én gepubliceerd door Dr. William Cortvriendt.
William Cortvriendt (1956) heeft na het afronden van zijn artsenstudie bij verschillende medische organisaties directiefuncties vervuld. Ook werkte hij als consultant bij McKinsey & Company en werd een veelgevraagd adviseur. Hij is tevens auteur van diverse bestsellers over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte.
In 2016 schokte hij de medische wereld door in de zes miljoen keer bekeken televisieserie Hoe word ik 100 aan te tonen dat de voordelen van de door hem geadviseerde gezonde leefstijl niet alleen theoretisch zijn. De deelnemers van de televisieserie – die allen leden aan ernstige gevolgen en complicaties van diverse chronische welvaartsziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten – herstelden binnen vijf maanden en voelden zich weer gezond. De veranderingen in leefstijl zorgden er bovendien voor dat de participanten in hoog tempo overgewicht verloren.
In het nieuwe boek Kankervrij van William Cortvriendt wordt duidelijk uitgelegd wat kanker is, hoe het ontstaat, hoe we het in de meeste gevallen kunnen voorkomen, en wat we zelf kunnen bijdragen aan onze eigen strijd om kanker te overleven.
Meer blogs
Pijn zonder letsel. Waarom je het niet altijd kunt zien en hoe de Schaafsma Kliniek kan helpen.
Artrose beheersen met mobiliteit
Herstel na heup- of knieprothese. De meest innoverende revalidatie bij de Schaafsma Kliniek.
Ga fit de winter in!
Komt een padeller bij de fysiotherapeut
Innovatieve behandelingen en preventie van artrose bij de Schaafsma Kliniek
Alles over schouderpijn, oorzaken, zelfzorg en behandeling
Kniepijn ontcijferd, van meniscus scheuren tot tendinitis!
Heupklachten: De uitdaging van uitstralende pijn en onopgeloste diagnoses
Speciale aanpak voor reuma
Stress geeft overgewicht
Optimalisatie van kankerbehandeling dankzij ondersteuning met het programma Kanker & Lijfstijl door de Schaafsma Kliniek.
Uitgezaaide borstkanker: Blijven bewegen loont
Schaafsma Kliniek biedt inzichten en oplossingen voor ouderen met een valrisico
1 op de 5 mensen kampt met chronische pijn
Overgewicht blijft wereldwijd een probleem als de aanpak nu niet veranderd wordt.
Heb jij last van Blue Monday? Doe hier de test en aan het einde van de test zal je direct jouw resultaat zien
Bij de Schaafsma Kliniek willen we u aanmoedigen om uw perceptie van leefstijl te herzien.
Een vitaal leven, de Schaafsma Kliniek helpt je ook zonder medische problemen.
Vind jij communiceren soms ook zo ingewikkeld?
Groene arbeidsvoorwaarden voor vitaliteit
Barbie, van pop tot levensstijl!
Het kiezen van de juiste zorgverzekeraar
75 jaar en mijn eerste ½ marathon gerend!
Fysiotherapie versus yoga
Ontdek de kracht van yoga: Een reis naar balans en welzijn
De kunst van selfcare: Een gids voor persoonlijke verzorging
Stress ga je tegen met deze effectieve tips!
Het belang van het microbioom onderzoek bij overgewicht.
De grote confrontatie: Gezonde voeding versus voedingssupplementen. Wie wint?
Stap binnen in een nieuwe dimensie van fitness en gezondheid bij de Schaafsma Kliniek!
5 Stappen om je fysieke gezondheid te verbeteren en een energiek leven te leiden
De nachtelijke avonturen van Meneer Slapeloosheid.
Ontdek verlichting bij chronische en onbegrepen klachten.
Dokter: “U moet eerst wat afvallen!”
Bedrijfsarts en ARBO arts, wat is het verschil?
Workshop “Je energie in balans” op 31 januari 19.30 – 20.30 uur
Te jong voor het Bevolkingsonderzoek Borstkanker?
Tiny habits zijn goud waard!
Wintertenen en winterhanden komen vaak voor maar hoe voorkom je dit?
Boxercise bij de Schaafsma Kliniek
Vrijheid zit in je hoofd en niet in je vakantie!
Schaafsma Kliniek is de enige kliniek in Nederland die het gewenste volledig kan aanbieden – leefstijl optimalisatie bij of na kanker
Hoe vrij van pesticiden zijn onze groenten en fruit?
Microbioom onderzoek
Pijn belemmerd mij in mijn leven, leven.
Corona en lange aanhoudende klachten, wat is het verband hier tussen?
Wat is jouw hartslag in rust?
Annatommie MC verwijst patiënten door voor leefstijloptimalisatie naar de Schaafsma Kliniek.
Vergoede- en niet vergoede zorg
Herstelzorg vergoed uit basisverzekering Covid-19
Overgewicht door artrose
Waar komt ‘Blue Monday’ vandaan?
Alleen nog in januari aanpassing pakket van je huidige zorgverzekeraar mogelijk
Kun je kramp krijgen in je oor?
Sporten en burn-out gaan niet samen.
Frustratie omdat je dag niet loopt zoals je wilt en taken niet hebt kunnen afhandelen.
Niet gebroken! Maar wat dan?
Ziekteverwekkers, boosdoeners of juist waardevolle vrienden… Wat doen al die miljoenen bacteriën nu eigenlijk echt in je darmen?
Mentale fitheid is positieve gezondheid
Krakende heupen, vingers die ‘knakken’, knieën die kraken: is dat nou slecht voor je lijf als die knakken en kraken?
‘Je spraak verraadt je, zwijgen soms.’
Dik worden door hormonen, hoe dan?
Even voorstellen…
Cliënt aan het woord… Langdurige klachten
Stress veroorzaakt naast overgewicht ook een verhoogde kans op blessures en een vertraging bij weefselherstel
Heeft u te maken met chronische slapeloosheid? 1.7 miljoen Nederlanders wel!
Frustratie
Cliënt aan het woord…
Fysio voor reumapatiënten komende vier jaar vergoed
Vastzittende gewrichten? Dit zijn de symptomen
Snel resultaat? Eerst een doeltreffende diagnose.
Invloed van de zon op reuma en artrose.
Contractloos werken is hot onder fysiotherapeuten!
Gewrichtsklachten? Eerste 12 behandelingen vergoed.
Interview met ZIN over gezondheidsapps
Schaafsma
Kliniek voor Diagnostiek en Lijfstijl
Locatie Berg en Bosch
Professor Bronkhorstlaan 10, Gebouw 64
3723 MB Bilthoven
+31 (0)30-7852428
info@schaafsmakliniek.nl
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag
7.30 tot 19.30 uur
Zaterdag
8.00 tot 13.00 uur