Dr. William Cortvriendt

Het consumeren van suiker zou volgens toxicologen veilig zijn. Maar ze houden geen rekening met de indirecte effecten ervan. Doe je dat wel, dan blijkt de kans op kanker bij een hoge suikerconsumptie sterk toe te nemen.

We vallen maar meteen met de deur in huis. Suiker – dat we van nature allemaal lekker vinden, dat fabrikanten in bijna al hun industrieel bereide voeding en drank stoppen en dat we bovendien zelf in ruime mate toevoegen aan onze voeding en drank, zoals koffie en thee – is uitermate kankerverwekkend. Zodanig zelfs dat een blikje frisdrank of een glas vruchtensap aan je kind geven waarschijnlijk even kankerverwekkend is als je kind een sigaret laten opsteken.

Met de consumptie van slechts honderd milliliter fris- of vruchtendrank per dag verhoog je volgens recent gepubliceerd onderzoek het risico op kanker met maar liefst achttien procent. En dat terwijl toxicologen in hun standaardtesten zien dat suiker een veilig onderdeel van onze voeding is en niet als kankerverwekkend kan worden bestempeld. Hoe zit dat?

Suiker is voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor de toename van vele welvaartsziekten.

Suiker is pas sinds de negentiende eeuw een populair onderdeel van onze voeding en drank. Al aan het begin van de twintigste eeuw is geconstateerd dat kanker steeds vaker voorkwam in de westerse wereld en dat de trend een opvallende gelijkenis vertoonde met de toename van diabetes. De arts-missionaris Albert Schweitzer, die vanaf 1913 in equatoriaal West-Afrika werkte en in 1953 voor zijn werk de Nobelprijs won, zag daar per jaar enige duizenden patiënten en het was hem opgevallen dat hij in al die jaren van zijn werk in Afrika nog nooit een geval van kanker had gezien.

Althans, tot het moment waarop ook zij westerse voeding met suiker en op zetmeel gebaseerde producten gingen eten. Het afgelopen decennium is het ons eindelijk duidelijk geworden dat suiker voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor de toename van vele welvaartsziekten, waaronder kanker.

“Een blikje frisdrank of een glas vruchtensap is waarschijnlijk even kankerverwekkend voor je kind als een sigaret.”

Suiker wordt door ons verteerd in twee onderdelen, namelijk glucose en fructose, waarna de glucosespiegel in het bloed – beter bekend als bloedsuikerspiegel – stijgt.

We weten dat mensen die chronisch hoge bloedsuikerspiegels hebben doorgaans kampen met overgewicht, en in een later stadium diabetes type 2. Van beide groepen is bekend dat zij een sterk verhoogd risico lopen op kanker en dat wanneer kanker bij hen is geconstateerd de prognose slechter is dan bij iemand met een normaal gewicht of zonder diabetes.

Wanneer onze bloedsuikerspiegel stijgt, neemt ook de bloedspiegel van de hormonen insuline en ILGF (insulin-like growth factor) toe. En we weten ondertussen dat een hoge spiegel van deze hormonen kankercellen stimuleert om (nog) sneller te delen en te groeien. Ook zorgen glucose en insuline voor de opslag van te veel vet. Bij mensen met overgewicht produceren hun boordevolle vetcellen een overmaat aan oestrogene hormonen, waardoor hun oestrogeengevoelige cellen sneller gaan delen en groeien. Het is dan ook niet verrassend dat bij overgewicht vooral endometrium- en borstkanker veel meer voorkomen.

Kankercellen leven op glucose

Verder weten we ook dat kankercellen voor hun energiebehoefte heel grote hoeveelheden glucose nodig hebben en dat suiker ook op deze manier de ontwikkeling en groei van kanker stimuleert. Daarom is het niet verrassend dat de kans op het krijgen van kanker groter wordt naarmate iemands bloedsuikerspiegel hoger is. En wanneer kanker eenmaal is geconstateerd, is de kans op een slechte prognose groter.

Behalve uit glucose bestaat suiker voor vijftig procent uit fructose, dat de bloedsuikerspiegel nauwelijks verhoogt. Maar we weten inmiddels dat fructose voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor het ontstaan van zogenaamde insulineresistentie. Dit houdt in dat de normale lichaamscellen steeds minder gevoelig worden voor de normale werking van insuline, waardoor er steeds meer insuline nodig is. Daardoor wordt de groei van kanker nog eens extra gestimuleerd. Zo weten we dat vrouwen met hoge insulinespiegels een bijna tweeënhalf maal grotere kans hebben op het krijgen van borstkanker. Zodra diabetici met insuline moeten worden behandeld, neemt hun kans op het krijgen van kanker toe met veertig à negentig procent, afhankelijk van de duur van de behandeling.

“suiker is samen met roken de voornaamste reden dat vier op de tien mensen tijdens hun leven te horen krijgen dat ze kanker hebben!”

Ook is aangetoond dat fructose een direct beschadigende invloed heeft op bepaalde onderdelen van de cel, namelijk de mitochondriën. De latere Nobelprijswinnaar Otto Warburg heeft in de twintigste eeuw ontdekt dat een dergelijke beschadiging voorafgaat aan het ontstaan van kanker. Bovendien is uit modern onderzoek gebleken dat fructose ook nog eens gebruikt kan worden door kankercellen om snel nieuw DNA te maken, waardoor ze sneller kunnen delen en groeien.

Onder de radar

De standaard toxicologietesten kijken of bepaalde stoffen beschadigingen veroorzaken in het DNA en doen daarmee een voorspelling of deze kankerverwekkend zijn of niet. Suiker komt uit deze testen naar voren als niet-kankerverwekkend, maar daarmee worden de hierboven beschreven indirecte effecten van suiker volledig gemist.

Het zal u inmiddels duidelijk zijn dat suiker niet zomaar een lekkernij is waarmee we onszelf en onze kinderen verwennen. Lange tijd dachten we de belangrijkste bijwerking van dit zoete spul rotte tanden was, die we wel konden voorkomen door goede mondhygiëne.

Neen, suiker is samen met roken de voornaamste reden dat vier op de tien mensen tijdens hun leven te horen krijgen dat ze kanker hebben!

Zuivere suiker heeft een aantrekkelijke helderwitte kleur. Ook wat dat betreft heeft de natuur ons geen goede dienst bewezen.

De kleur van suiker had eigenlijk zwart moeten zijn. Pikzwart.

Dit artikel is geschreven én gepubliceerd door Dr. William Cortvriendt.

William Cortvriendt (1956) heeft na het afronden van zijn artsenstudie bij verschillende medische organisaties directiefuncties vervuld. Ook werkte hij als consultant bij McKinsey & Company en werd een veelgevraagd adviseur. Hij is tevens auteur van diverse bestsellers over de relatie tussen leefstijl, gezondheid en ziekte.

In 2016 schokte hij de medische wereld door in de zes miljoen keer bekeken televisieserie Hoe word ik 100 aan te tonen dat de voordelen van de door hem geadviseerde gezonde leefstijl niet alleen theoretisch zijn. De deelnemers van de televisieserie – die allen leden aan ernstige gevolgen en complicaties van diverse chronische welvaartsziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten – herstelden binnen vijf maanden en voelden zich weer gezond. De veranderingen in leefstijl zorgden er bovendien voor dat de participanten in hoog tempo overgewicht verloren.

In het nieuwe boek Kankervrij van William Cortvriendt wordt duidelijk uitgelegd wat kanker is, hoe het ontstaat, hoe we het in de meeste gevallen kunnen voorkomen, en wat we zelf kunnen bijdragen aan onze eigen strijd om kanker te overleven.

Meer nieuws

Is er een verschil tussen een ARBO arts en een Bedrijfsarts?

Waarschijnlijk gebruik jij vaak de term ARBO arts en bedrijfsarts door elkaar. Op zich is dit niet erg maar het kan wel leiden tot verwarring. ...
Lees verder

Workshop “Je energie in balans” op 31 januari 19.30 – 20.30 uur

Je hebt het even helemaal gehad. Je voelt je leeg, uitgeput, moe, futloos. Herken je dat? Je hebt tijd nodig om weer bij te komen ...
Lees verder

Te jong voor het Bevolkingsonderzoek Borstkanker?

Geschreven door: Mw. Dr. L. van VeelenRadiotherapeut-Oncoloog, Leefstijlarts Schaafsma Kliniek We kennen helaas nog steeds niet alle factoren die van invloed zijn op het ontstaan ...
Lees verder

Tiny habits zijn goud waard!

Door Bart RothMedical- en Personal Trainer en Leefstijlcoach bij de Schaafsma Kliniek en Nederlands Kampioen sprint 100 en 200 meter. Het is niet nieuw dat ...
Lees verder

Wintertenen en winterhanden komen vaak voor maar hoe voorkom je dit?

Wintertenen of winterhanden wordt ook wel Perniones genoemd. De één heeft er nooit last van en de ander elke jaar opnieuw. Wat zijn nu precies ...
Lees verder

Vrijheid zit in je hoofd en niet in je vakantie!

Doe mee met onze uitdaging in de maand september zodat je straks misschien wel echt vrij voelt. We horen je denken; “Hoe dan?”. Nou simpel, ...
Lees verder

Schaafsma Kliniek is de enige kliniek in Nederland die het gewenste volledig kan aanbieden – leefstijl optimalisatie bij of na kanker 

Er zijn inmiddels voldoende aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat optimalisatie van de leefstijl het risico op terugkeer bij bepaalde kankersoorten verlaagd wordt, behandelingen bij ...
Lees verder

Hoe vrij van pesticiden zijn onze groenten en fruit?

Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw. In de VS ...
Lees verder

Microbioom onderzoek

Elk mens draagt honderden soorten bacteriën met zich mee, in een unieke samenstelling. Net als een vingerafdruk. Van sommige bacteriën worden we ziek, maar de ...
Lees verder

Pijn belemmerd mij in mijn leven, leven.

Chronische pijn – langer dan 3 maanden aanhoudende pijn – komt vaker voor dan we denken. In Nederland blijkt dat ongeveer 3 miljoen mensen lijden ...
Lees verder
Workaholic-SchaafsmaKliniek-Covid-klachten

Verband tussen lang aanhoudende klachten corona bij type A mensen

Het zijn vaak de ‘ambitieuze workaholics’ die een type A persoonlijkheid hebben. Ze houden er over het algemeen niet van als dingen langzaam gaan of ...
Lees verder
Kookworkshop-23juni-SchaafsmaKliniek

Eet jezelf gezond met Nora French op 23 juni!

Eet jezelf gezond - Kookcollege koolhydraatarm (anders dan je al weet!) koken met Nora French op 23 juni! Wegens succes van deze eerdere kookcollege organiseren ...
Lees verder

Workshop: “Het effect van voeding op je slaap

Dat voeding effect heeft op je slaap weten we, net zoals dat hoe je slaapt effect heeft op je eetpatroon. Maar hoe zit het nu ...
Lees verder

Lezing ‘Leefstijl & Kanker’ door William Cortvriendt

Lezing dr. William Cortvriendt "Leefstijl & Kanker" bij de Schaafsma Kliniek.We beginnen te begrijpen waarom mensen met hypertensie, chronische stress, overgewicht, diabetes, en vooral gebruikers ...
Lees verder

Wat is jouw rust hartslag?

Hartslag in rustIn rust heeft het lichaam minder zuurstof nodig en is de hartslag per minuut relatief laag. Bij volwassenen is de hartslag in rust ...
Lees verder
Mountainbike-SchaafsmaKliniek

Ga je mee mountainbiken in Lage Vuursche op 21 mei?

Als je altijd al hebt willen mountainbike dan is dit zeker een event voor jou! Ga mee op zaterdag 21 mei van 13.00 uur tot ...
Lees verder
AnnatommieMC-SchaafsmaKliniek

Annatommie MC verwijst patiënten door voor leefstijloptimalisatie naar de Schaafsma Kliniek.

Annatommie mc vindt van belang om samen met de patiënt te kijken naar de best passende behandeling voor de klacht. Dit kan door de begeleiding ...
Lees verder
Ongezond-vergoede-en-onvergoede-zorg

Vergoede- en niet vergoede zorg

In de Schaafsma Kliniek worden diensten aangeboden die wel en niet vergoed worden door de zorgverzekeraar. Wat houd nu eigenlijk vergoede- en niet vergoede zorg ...
Lees verder
Herstelzorg-Covid-19-SchaafsmaKliniek

Herstelzorg vergoed uit basisverzekering Covid-19

Heb jij nog klachten na Covid-19 besmetting of heb je bijbehorende klachten maar ben je niet positief getest? Weet dat je een mogelijkheid hebt tot ...
Lees verder
artrose-pezen en gewrichten - Schaafsma-Kliniek

Overgewicht door artrose

Artrose komt bij veel mensen voor en kan het leven flink beperken. Door de toenemende stijfheid en pijn van het gewricht neemt de beweging van ...
Lees verder
Depressie-Schaafsma-Kliniek

Waar komt ‘Blue Monday’ vandaan?

'Blue Monday' is de naam, gegeven aan de datum voor de meest deprimerende dag van het jaar. In 2022 is dat maandag 17 januari. De term Blue Monday ...
Lees verder

Alleen nog in januari aanpassing pakket van je huidige zorgverzekeraar mogelijk

Per 1 januari 2022 wordt het basispakket uitgebreid. De hoogte van het eigen risico blijft € 385. De eigen bijdrage voor geneesmiddelen blijft maximaal € ...
Lees verder
Oor-SchaafsmaKliniek

Kun je kramp krijgen in je oor?

GezondNU 5 - 2020 Rubriek: Zo Zit Dat Auteur: Lisa Vogel interview Nathalie Schaafsma Je bent net klaar met sporten en opeens schiet het erin: ...
Lees verder
Stress-werk-Schaafsma-Kliniek

Sporten en burn-out gaan niet samen.

We weten allemaal dat stress negatieve effecten kan hebben op het lichaam maar hoe erg is stress nu eigenlijk en wanneer is stress stress? De ...
Lees verder
Tijdsmanagement-SchaafsmaKliniek

Frustratie omdat je dag niet loopt zoals je wilt en taken niet hebt kunnen afhandelen.

Tijd is een geschenk dat je niet mag verkwisten. Ga er zorgvuldig mee om blablabla en nog meer van deze wijsheden, maar hoe dan? Bij ...
Lees verder
Kneuzing-SchaafsmaKliniek

Niet gebroken! Maar wat dan?

U heeft onlangs te horen gekregen aan de hand van een röntgenfoto, dat het bot niet gebroken is. Uiteraard is dit heel fijn nieuws maar ...
Lees verder
Microbioom-SchaafsmaKliniek

Ziekteverwekkers, boosdoeners of juist waardevolle vrienden… Wat doen al die miljoenen bacteriën nu eigenlijk echt in je darmen?

Het wordt steeds duidelijker hoeveel baat we hebben bij bacteriën. De laatste paar jaar is het microbioom – de bacteriebevolking in je darmen – een ...
Lees verder

Mentale fitheid is positieve gezondheid

“Mens sana in corpore sano”. De Romeinen wisten het al: de mens moet streven naar een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat geestelijke en ...
Lees verder

Krakende heupen, vingers die ‘knakken’, knieën die kraken: is dat nou slecht voor je lijf als die knakken en kraken?

Soms treedt er een klik op over de buitenzijde van de heup. Dit kan een hard geluid geven waardoor men kan schrikken. De klik kan ...
Lees verder
stilzwijgen

‘Je spraak verraadt je, zwijg soms.’

Met woorden kunnen we elkaar kwetsen en krenken, anderen belachelijk maken en macht uitoefenen. Of we kunnen met onze woorden iemand bemoedigen en tot leven ...
Lees verder

Dik worden door hormonen, hoe dan?

Je moet meer bewegen en minder eten! Dit wordt vaak als oplossing gegeven bij overgewicht maar wat als je dit al doet en het helpt ...
Lees verder

Even voorstellen…

Internist- en leefstijlarts Souad Mors samen aan het woord met Maaike Kuijpers (leefstijl therapeut). Samen werken zij bij de Schaafsma Kliniek. Jullie zijn samen met ...
Lees verder

Cliënt aan het woord…

Het auto ongeluk wat een jaar van Madelon haar leven in beslag nam. Madelon is 31 jaar en woont met haar vriend en zoontje in ...
Lees verder

GRATIS consult van onze Leefstijltherapeute Anneke Drost

Corona… en nu? Wie had verwacht dat een virus in een dergelijk korte tijd de wereld met piepende remmen tot stilstaand zou kunnen brengen. De ...
Lees verder

Stress veroorzaakt naast overgewicht ook een verhoogde kans op blessures en een vertraging bij weefselherstel

U moet meer bewegen en minder eten! Dit wordt vaak als oplossing gegeven bij overgewicht. Maar wat als u dit al doet en het helpt ...
Lees verder
chronischeslapeloosheid

Heeft u te maken met chronische slapeloosheid? 1.7 miljoen Nederlanders wel!

13 maart is de dag van de internationale slaap. Deze dag wil ons ieder jaar weer bewust maken dat slapen erg belangrijk is voor onze ...
Lees verder

Frustratie

Tijd is een geschenk dat je niet mag verkwisten. Ga er zorgvuldig mee om blablabla en nog meer van deze wijsheden, maar hoe dan? Bij ...
Lees verder

Cliënt aan het woord…

Ingrid Peters is 66 jaar en is per toeval bij de Schaafsma Kliniek terecht gekomen. Ze is tijdens het boodschappen doen bij de DA drogisterij ...
Lees verder

Fysio voor reumapatiënt komende vier jaar vergoed

Patiënten die veel hinder ondervinden door bepaalde vormen van reuma krijgen de komende vier jaar fysiotherapie vergoed. In de tussenliggende tijd wordt onderzocht of de ...
Lees verder

Vastzittende gewrichten? Dit zijn de symptomen

Niet soepel kunnen bewegen, vermoeidheid en een algehele verslechtering van de gezondheid: komt u dit bekend voor? Wellicht heeft u dan last van een blokkade ...
Lees verder

Schaafsma Kliniek geeft tips in boek van Cardioloog Dr. Wittekoek “Het Vrouwenhart”.

Dr. Janneke Wittekoek is cardioloog en schrijfster van het bekende boek “Het Vrouwenhart”. Dr. Wittekoek lanceerde haar tweede boek, het werkboek ‘Het Vrouwenhart’ afgelopen weekend ...
Lees verder

Snel resultaat? Eerst een doeltreffende diagnose.

Een succesvolle behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat begint altijd met een doeltreffende diagnose. Is de diagnose niet goed, dan is het immers lastig om ...
Lees verder

Invloed van de zon op reuma en artrose.

Reuma omvat meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Iedereen kan reuma krijgen, ...
Lees verder

Heup- of knieprothese in dagbehandeling.

Nathalie Schaafsma Kliniek is de trotse samenwerkingspartner van Orthoparc. Heeft u een nieuwe knie of heup nodig dan bent u bij ons in de kliniek ...
Lees verder

Contractloos werken is hot onder fysiotherapeuten!

Veel fysiotherapeuten hebben moeite met de eisen die zorgverzekeraars aan hun werkwijze stellen. Veel (irrelevante) administratie in het halfuurtje dat de patiënt aanwezig is.  Door ...
Lees verder

Gewrichtsklachten? Eerste 12 behandelingen vergoed.

Vanaf 2018 krijgen patiënten met artrose aan heup- en kniegewricht de eerste 12 behandelingen vergoed uit de basisverzekering! Januari is de laatste maand waarin consumenten ...
Lees verder

Een deskundige second opinion.

Schaafsma Kliniek voor Fysiotherapie & Diagnostiek biedt een vertrouwelijke en deskundige aanvulling op de zorg die uw behandelend fysiotherapeut u al biedt. De kliniek neemt ...
Lees verder

Interview met ZIN over gezondheidsapps.

In 2017 waren er wereldwijd zo'n 325.000 gezondheidsapps maar zijn ze wel betrouwbaar? Wat zijn de voordelen en nadelen van deze apps en hoe zit ...
Lees verder

De kliniek die vitaliteit en medisch specialistische zorg samenbrengt

Onze medische diensten, therapieën en gezondheidsprogramma’s focussen op het bereiken van fysieke- en mentale welzijn.
De Schaafsma Kliniek is sinds 2008 een gerenommeerd Medisch Leefstijlkliniek in Nederland.

Onze holistische benadering van gezondheid en welzijn combineert evidence-based geneeskunde met: unieke welzijns-, voedings- en bewegingsplannen, in een zeer stimulerend bosrijke omgeving.


In de kliniek helpen wij cliënten:

- Zonder klachten of bekend zijnde met risicofactoren op basis van een zelfstandig besluit om “gezond ouder te worden”;

- Met beginnende (kort- of langdurig, begrepen of onbegrepen) fysiek of mentale klachten en willen voorkomen dat deze klachten verergeren tot een aandoening;

- Met een ziekte of aandoening en willen voorkomen dat een bestaande aandoening leidt tot complicaties, beperkingen of een lagere kwaliteit van leven;

- Met of zonder verwijzing.

 

“De Schaafsma Kliniek is uw retraite voor gezondheid en de oplossing bij medische gezondheidsproblemen.”

Onze diverse gezondheidsdiensten zijn gemaakt om fysieke-mentale welzijn te bereiken.

Schaafsma

Kliniek voor Diagnostiek en Lijfstijl

Locatie Berg en Bosch
Professor Bronkhorstlaan 10, Gebouw 64
3723 MB Bilthoven

+31 (0)30-7852428 
info@schaafsmakliniek.nl

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
7.30 tot 19.30 uur

Zaterdag
8.00 tot 13.00 uur