05 september 2022
Vrijheid zit in je hoofd en niet in je vakantie!
Doe mee met onze uitdaging in de maand september zodat je straks misschien wel echt vrij voelt. We horen je denken; “Hoe dan?”. Nou simpel, nou ja je moet er wel even wat voor doen maar je hebt dan ook even om dit voor elkaar te krijgen. Volg de volgende stappen en wie weet voel jij je een stuk vrijer op en na je vakantie, want vrijheid zit in je hoofd en niet in je vakantie!

Waarom een opgeruimd hoofd? De gedachten dat je dingen moet zorgt ervoor dat je niet vrij voelt. Wil je vrij voelen én zijn dan is een opgeruimd hoofd de eerste stap. Er bestaan veel lichamelijke en geestelijke problematiek wat door chronische stress is ontstaan. De oorzaak maar ook wat vaak de reden is dat het probleem in stand gehouden wordt, is een (over)vol hoofd. Neem nou een ‘simpel’ voorbeeld, overgewicht.
Je wilt dolgraag afvallen en je weet heel goed wat je ervoor moet doen én laten. Maar toch val je al vrij snel terug in je oude patroon doordat je niet de ‘ruimte’ hebt om met het afvallen bezig te zijn. Denk aan het plannen van je voeding, boodschappen doen, koken, meer bewegen en sporten. Vaak valt men weer terug in het oude patroon omdat je niet de ruimte in je hoofd hebt om ook nog eens hier mee bezig te zijn. Je hebt namelijk altijd wel 10 andere belangrijke dingen te doen.
Het doorsnee probleem. Niet alleen bij het afvallen maar ook bij chronische klachten. Is dat je vaak niet een plan van aanpak hebt voor het langere termijn. Naast het hebben van een doel is structuur en planning twee van de belangrijkste taken tot succes op lang termijn. Zo heb je namelijk een grotere kans dat jij je doelstelling(en) kunt behalen, vooral in deze 24/7 maatschappij. Het is niet voor niets dat men nu zo hamert op het optimaliseren van je leefstijl. De bijkomende gezondheidswinst die hiermee gepaard gaat omdat de huidige haastige manier van leven mensen ziek maakt én behoud. Vergeet ook niet dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Schakel hulp in waar je hulp nodig acht, gewoon een stok achter de deur!
Managen van jouw aandacht.
Het verbeteren van jouw time – management is het begin van een duurzame leefstijloptimalisatie. Bij time – management draait het níet om het managen van tijd wat vaak gedacht wordt. Maar om het managen van jouw aandacht. Time management wordt veel gebruikt in het bedrijfsleven maar je kunt het ook prima projecteren op jouw privéleven. Het heeft hetzelfde doel en kan ook op dezelfde manier ingezet worden. Het vergt vanuit jouw kant wel een kleine investering want je moet willen veranderen. Lees hier de voordelen van time management:
- Elke keer afgeleid worden van je taak(en) laat je niet meer toe, je raakt steeds meer bewust van de afleidingen waar jij mee te maken hebt op een dag en handelt hiernaar;
- Bij het altijd maar alles opslaan in je hoofd raak je mentaal oververmoeid, het overzicht houden door de door jouw gemaakte planning voorkomt het opstapelen van informatie in je hoofd omdat je minder afgeleid bent;
- Het tegen gaan van energie- en tijdverlies door een gestructureerde dag zorgt ervoor dat jij efficiënt én effectief te werk gaat waardoor je tijd hebt om gezonde keuzes te maken.
De belangrijkste motivatie voor time – management is dat je meer tijd over houd voor de leuke én gezonde dingen in het leven. Time management is namelijk meer dan alleen een strak georganiseerde agenda of een lege in-box. Het is een tool die jouw helpt om jouw kostbare tijd juist te besteden. De tijd die je overhoudt omdat je efficiënt door de dag heen hebt gewerkt, kun je besteden aan bewegen, hobby’s, ontspanning etc.
Aan de slag!
Braindump
Oftewel alle taken, nog niet afgeronde klusjes, verzoekjes, afspraken, ad hoc zaken etc. wat jouw aandacht opeist zowel privé als zakelijk op te schrijven. Om rust te kunnen creëren in je hoofd heb je een overzicht nodig van wat in kaart brengt wat jouw aandacht opeist. Het levert je een overvolle lijst op met on afgeronde zaken, maar daarmee is wel meteen je hoofd leeg – zoals het hoort. Pas zodra je helder voor ogen hebt wat er allemaal speelt, kun je keuzes maken en prioriteiten stellen.
Prioriteiten stellen
Dit kun je doen volgens de Eisenhower Matrix, zie afbeelding.
Door middel van het invullen van deze matrix zie je welke taken jouw aandacht nodig heeft en welke niet. Zo besteed je tijd en aandacht aan de juiste zaken.

Taken en projecten
Het leren onderscheiden van een taak en een project zorgt ervoor dat je niet meer geconfronteerd wordt met uitstelgedrag. Als je het verschil weet tussen een taak en een project dan snap je waarom je de ‘taken’ die je nog steeds op je lijstje hebt staan nog steeds op je lijstje staat.
Bij het volgende voorbeeld tref je een lijstje aan met ‘taken’ die vaak terug te vinden zijn op een to do lijst. Kun jij de taken onderscheiden van projecten?
Vb 1. Lijstje A:
- Opvang regelen
- Werkafspraken inplannen
- Boodschappen doen
- BTW aangifte
- Schuur schilderen
- Sporten
Lijstje A is meer een wensenlijst dan een to do lijst, in dit lijstje lees je de typische 3 fouten terug, namelijk:
- ‘BTW aangifte’ is een taak die zeker langer dan 30 minuten duurt en misschien zelfs eentje waarvoor je eerst nog andere acties moet uitvoeren.
Dit geld ook voor het schilderen van een schuur;
- Voor ‘Opvang regelen’ zul je waarschijnlijk eerst wat research moeten doen, misschien diverse opvang locaties bekijken etc. Daar ben je zo al behoorlijk wat taken verder. Het regelen van een opvang is eerder een project net zoals het schilderen van een schuur of de aangifte BTW;
- ‘BTW aangifte’ vergt vast ook nog wat acties voordat je daadwerkelijk de aangifte kan gaan doen. Deze acties zijn je eerstvolgende taken, de aangifte volgt pas daarna. Heb je wel alles al op orde om meteen aangifte te doen, dan zal het nog steeds een grote taak zijn.
Hieronder tref je lijstje B als voorbeeld voor een takenlijst:
Vb 2. Lijstje B:
- Opvang de Vlinder bellen voor en afspraak
- Boodschappenlijst schrijven
- Dinsdag 19u sporten
- Schuurapparaat reserveren
- Kwasten en verf kopen
Hopelijk is het verschil duidelijk tussen een wens, project en taak en kun je aan de slag met het maken van een juiste takenlijst.
Acties (taken en projecten) inplannen
Niet elke dag dezelfde takenlijst erbij pakken en eens zien wat je vandaag eens zal gaan doen. Logisch dat de lastige taken dan blijven liggen. Goed plannen is net zo cruciaal als een goede takenlijst en een projectlijst maken. Plan je de taken niet reëel in dan ook zullen de taken blijven liggen en je hoofd weer volstromen en je hierdoor minder tijd voor jezelf over hebt.
Er zijn vele digitale tools om al deze taken bij elkaar te laten komen maar je kunt er ook voor kiezen om elke dag een takenlijst in je agenda te stoppen (geschreven of digitaal). Aan het einde van de dag moet je dan wel alle taken volbracht hebben, dit vergt discipline en structuur. Geef jezelf ook de tijd om 1x in de week te zitten om een takenlijst te maken.
Heel veel succes bij het maken van een takenlijst maar vooral bij het realiseren ervan en geniet van een vrij en opgeruimd hoofd!
Meer blogs
Schaafsma
Kliniek voor Diagnostiek en Lijfstijl
Locatie Berg en Bosch
Professor Bronkhorstlaan 10, Gebouw 64
3723 MB Bilthoven
+31 (0)30-7852428
info@schaafsmakliniek.nl
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag
7.30 tot 19.30 uur
Zaterdag
8.00 tot 13.00 uur