05 september 2022
Vrijheid zit in je hoofd en niet in je vakantie!
Doe mee met onze uitdaging in de maand september zodat je straks misschien wel echt vrij voelt. We horen je denken; “Hoe dan?”. Nou simpel, nou ja je moet er wel even wat voor doen maar je hebt dan ook even om dit voor elkaar te krijgen. Volg de volgende stappen en wie weet voel jij je een stuk vrijer op en na je vakantie, want vrijheid zit in je hoofd en niet in je vakantie!
Waarom een opgeruimd hoofd? De gedachten dat je dingen moet zorgt ervoor dat je niet vrij voelt. Wil je vrij voelen én zijn dan is een opgeruimd hoofd de eerste stap. Er bestaan veel lichamelijke en geestelijke problematiek wat door chronische stress is ontstaan. De oorzaak maar ook wat vaak de reden is dat het probleem in stand gehouden wordt, is een (over)vol hoofd. Neem nou een ‘simpel’ voorbeeld, overgewicht.
Je wilt dolgraag afvallen en je weet heel goed wat je ervoor moet doen én laten. Maar toch val je al vrij snel terug in je oude patroon doordat je niet de ‘ruimte’ hebt om met het afvallen bezig te zijn. Denk aan het plannen van je voeding, boodschappen doen, koken, meer bewegen en sporten. Vaak valt men weer terug in het oude patroon omdat je niet de ruimte in je hoofd hebt om ook nog eens hier mee bezig te zijn. Je hebt namelijk altijd wel 10 andere belangrijke dingen te doen.
Het doorsnee probleem. Niet alleen bij het afvallen maar ook bij chronische klachten. Is dat je vaak niet een plan van aanpak hebt voor het langere termijn. Naast het hebben van een doel is structuur en planning twee van de belangrijkste taken tot succes op lang termijn. Zo heb je namelijk een grotere kans dat jij je doelstelling(en) kunt behalen, vooral in deze 24/7 maatschappij. Het is niet voor niets dat men nu zo hamert op het optimaliseren van je leefstijl. De bijkomende gezondheidswinst die hiermee gepaard gaat omdat de huidige haastige manier van leven mensen ziek maakt én behoud. Vergeet ook niet dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Schakel hulp in waar je hulp nodig acht, gewoon een stok achter de deur!
Managen van jouw aandacht.
Het verbeteren van jouw time – management is het begin van een duurzame leefstijloptimalisatie. Bij time – management draait het níet om het managen van tijd wat vaak gedacht wordt. Maar om het managen van jouw aandacht. Time management wordt veel gebruikt in het bedrijfsleven maar je kunt het ook prima projecteren op jouw privéleven. Het heeft hetzelfde doel en kan ook op dezelfde manier ingezet worden. Het vergt vanuit jouw kant wel een kleine investering want je moet willen veranderen. Lees hier de voordelen van time management:
- Elke keer afgeleid worden van je taak(en) laat je niet meer toe, je raakt steeds meer bewust van de afleidingen waar jij mee te maken hebt op een dag en handelt hiernaar;
- Bij het altijd maar alles opslaan in je hoofd raak je mentaal oververmoeid, het overzicht houden door de door jouw gemaakte planning voorkomt het opstapelen van informatie in je hoofd omdat je minder afgeleid bent;
- Het tegen gaan van energie- en tijdverlies door een gestructureerde dag zorgt ervoor dat jij efficiënt én effectief te werk gaat waardoor je tijd hebt om gezonde keuzes te maken.
De belangrijkste motivatie voor time – management is dat je meer tijd over houd voor de leuke én gezonde dingen in het leven. Time management is namelijk meer dan alleen een strak georganiseerde agenda of een lege in-box. Het is een tool die jouw helpt om jouw kostbare tijd juist te besteden. De tijd die je overhoudt omdat je efficiënt door de dag heen hebt gewerkt, kun je besteden aan bewegen, hobby’s, ontspanning etc.
Aan de slag!
Braindump
Oftewel alle taken, nog niet afgeronde klusjes, verzoekjes, afspraken, ad hoc zaken etc. wat jouw aandacht opeist zowel privé als zakelijk op te schrijven. Om rust te kunnen creëren in je hoofd heb je een overzicht nodig van wat in kaart brengt wat jouw aandacht opeist. Het levert je een overvolle lijst op met on afgeronde zaken, maar daarmee is wel meteen je hoofd leeg – zoals het hoort. Pas zodra je helder voor ogen hebt wat er allemaal speelt, kun je keuzes maken en prioriteiten stellen.
Prioriteiten stellen
Dit kun je doen volgens de Eisenhower Matrix, zie afbeelding.
Door middel van het invullen van deze matrix zie je welke taken jouw aandacht nodig heeft en welke niet. Zo besteed je tijd en aandacht aan de juiste zaken.
Taken en projecten
Het leren onderscheiden van een taak en een project zorgt ervoor dat je niet meer geconfronteerd wordt met uitstelgedrag. Als je het verschil weet tussen een taak en een project dan snap je waarom je de ‘taken’ die je nog steeds op je lijstje hebt staan nog steeds op je lijstje staat.
Bij het volgende voorbeeld tref je een lijstje aan met ‘taken’ die vaak terug te vinden zijn op een to do lijst. Kun jij de taken onderscheiden van projecten?
Vb 1. Lijstje A:
- Opvang regelen
- Werkafspraken inplannen
- Boodschappen doen
- BTW aangifte
- Schuur schilderen
- Sporten
Lijstje A is meer een wensenlijst dan een to do lijst, in dit lijstje lees je de typische 3 fouten terug, namelijk:
- ‘BTW aangifte’ is een taak die zeker langer dan 30 minuten duurt en misschien zelfs eentje waarvoor je eerst nog andere acties moet uitvoeren.
Dit geld ook voor het schilderen van een schuur;
- Voor ‘Opvang regelen’ zul je waarschijnlijk eerst wat research moeten doen, misschien diverse opvang locaties bekijken etc. Daar ben je zo al behoorlijk wat taken verder. Het regelen van een opvang is eerder een project net zoals het schilderen van een schuur of de aangifte BTW;
- ‘BTW aangifte’ vergt vast ook nog wat acties voordat je daadwerkelijk de aangifte kan gaan doen. Deze acties zijn je eerstvolgende taken, de aangifte volgt pas daarna. Heb je wel alles al op orde om meteen aangifte te doen, dan zal het nog steeds een grote taak zijn.
Hieronder tref je lijstje B als voorbeeld voor een takenlijst:
Vb 2. Lijstje B:
- Opvang de Vlinder bellen voor en afspraak
- Boodschappenlijst schrijven
- Dinsdag 19u sporten
- Schuurapparaat reserveren
- Kwasten en verf kopen
Hopelijk is het verschil duidelijk tussen een wens, project en taak en kun je aan de slag met het maken van een juiste takenlijst.
Acties (taken en projecten) inplannen
Niet elke dag dezelfde takenlijst erbij pakken en eens zien wat je vandaag eens zal gaan doen. Logisch dat de lastige taken dan blijven liggen. Goed plannen is net zo cruciaal als een goede takenlijst en een projectlijst maken. Plan je de taken niet reëel in dan ook zullen de taken blijven liggen en je hoofd weer volstromen en je hierdoor minder tijd voor jezelf over hebt.
Er zijn vele digitale tools om al deze taken bij elkaar te laten komen maar je kunt er ook voor kiezen om elke dag een takenlijst in je agenda te stoppen (geschreven of digitaal). Aan het einde van de dag moet je dan wel alle taken volbracht hebben, dit vergt discipline en structuur. Geef jezelf ook de tijd om 1x in de week te zitten om een takenlijst te maken.
Heel veel succes bij het maken van een takenlijst maar vooral bij het realiseren ervan en geniet van een vrij en opgeruimd hoofd!
Meer blogs
Pijn zonder letsel. Waarom je het niet altijd kunt zien en hoe de Schaafsma Kliniek kan helpen.
Artrose beheersen met mobiliteit
Herstel na heup- of knieprothese. De meest innoverende revalidatie bij de Schaafsma Kliniek.
Ga fit de winter in!
Komt een padeller bij de fysiotherapeut
Innovatieve behandelingen en preventie van artrose bij de Schaafsma Kliniek
Alles over schouderpijn, oorzaken, zelfzorg en behandeling
Kniepijn ontcijferd, van meniscus scheuren tot tendinitis!
Heupklachten: De uitdaging van uitstralende pijn en onopgeloste diagnoses
Speciale aanpak voor reuma
Stress geeft overgewicht
Optimalisatie van kankerbehandeling dankzij ondersteuning met het programma Kanker & Lijfstijl door de Schaafsma Kliniek.
Uitgezaaide borstkanker: Blijven bewegen loont
Schaafsma Kliniek biedt inzichten en oplossingen voor ouderen met een valrisico
1 op de 5 mensen kampt met chronische pijn
Overgewicht blijft wereldwijd een probleem als de aanpak nu niet veranderd wordt.
Heb jij last van Blue Monday? Doe hier de test en aan het einde van de test zal je direct jouw resultaat zien
Bij de Schaafsma Kliniek willen we u aanmoedigen om uw perceptie van leefstijl te herzien.
Een vitaal leven, de Schaafsma Kliniek helpt je ook zonder medische problemen.
Vind jij communiceren soms ook zo ingewikkeld?
Groene arbeidsvoorwaarden voor vitaliteit
Barbie, van pop tot levensstijl!
Het kiezen van de juiste zorgverzekeraar
75 jaar en mijn eerste ½ marathon gerend!
Fysiotherapie versus yoga
Ontdek de kracht van yoga: Een reis naar balans en welzijn
De kunst van selfcare: Een gids voor persoonlijke verzorging
Stress ga je tegen met deze effectieve tips!
Het belang van het microbioom onderzoek bij overgewicht.
De grote confrontatie: Gezonde voeding versus voedingssupplementen. Wie wint?
Stap binnen in een nieuwe dimensie van fitness en gezondheid bij de Schaafsma Kliniek!
5 Stappen om je fysieke gezondheid te verbeteren en een energiek leven te leiden
De nachtelijke avonturen van Meneer Slapeloosheid.
Ontdek verlichting bij chronische en onbegrepen klachten.
Dokter: “U moet eerst wat afvallen!”
Bedrijfsarts en ARBO arts, wat is het verschil?
Workshop “Je energie in balans” op 31 januari 19.30 – 20.30 uur
Te jong voor het Bevolkingsonderzoek Borstkanker?
Tiny habits zijn goud waard!
Wintertenen en winterhanden komen vaak voor maar hoe voorkom je dit?
Boxercise bij de Schaafsma Kliniek
Schaafsma Kliniek is de enige kliniek in Nederland die het gewenste volledig kan aanbieden – leefstijl optimalisatie bij of na kanker
Hoe vrij van pesticiden zijn onze groenten en fruit?
Microbioom onderzoek
Pijn belemmerd mij in mijn leven, leven.
Corona en lange aanhoudende klachten, wat is het verband hier tussen?
Wat is jouw hartslag in rust?
Annatommie MC verwijst patiënten door voor leefstijloptimalisatie naar de Schaafsma Kliniek.
Vergoede- en niet vergoede zorg
Herstelzorg vergoed uit basisverzekering Covid-19
Overgewicht door artrose
Waar komt ‘Blue Monday’ vandaan?
Alleen nog in januari aanpassing pakket van je huidige zorgverzekeraar mogelijk
Kun je kramp krijgen in je oor?
Sporten en burn-out gaan niet samen.
Frustratie omdat je dag niet loopt zoals je wilt en taken niet hebt kunnen afhandelen.
Niet gebroken! Maar wat dan?
Ziekteverwekkers, boosdoeners of juist waardevolle vrienden… Wat doen al die miljoenen bacteriën nu eigenlijk echt in je darmen?
Mentale fitheid is positieve gezondheid
Krakende heupen, vingers die ‘knakken’, knieën die kraken: is dat nou slecht voor je lijf als die knakken en kraken?
‘Je spraak verraadt je, zwijgen soms.’
Dik worden door hormonen, hoe dan?
Dr. William Cortvriendt
Even voorstellen…
Cliënt aan het woord… Langdurige klachten
Stress veroorzaakt naast overgewicht ook een verhoogde kans op blessures en een vertraging bij weefselherstel
Heeft u te maken met chronische slapeloosheid? 1.7 miljoen Nederlanders wel!
Frustratie
Cliënt aan het woord…
Fysio voor reumapatiënten komende vier jaar vergoed
Vastzittende gewrichten? Dit zijn de symptomen
Snel resultaat? Eerst een doeltreffende diagnose.
Invloed van de zon op reuma en artrose.
Contractloos werken is hot onder fysiotherapeuten!
Gewrichtsklachten? Eerste 12 behandelingen vergoed.
Interview met ZIN over gezondheidsapps
Schaafsma
Kliniek voor Diagnostiek en Lijfstijl
Locatie Berg en Bosch
Professor Bronkhorstlaan 10, Gebouw 64
3723 MB Bilthoven
+31 (0)30-7852428
info@schaafsmakliniek.nl
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag
7.30 tot 19.30 uur
Zaterdag
8.00 tot 13.00 uur